HomeNieuwsDienstenProjectenOver ons
Image1 Kwaliteitsmanagement

Dienstverlening
Kwaliteitsmanagement
Bouwprocesinnovatie
ICT-beleid
Arbeidsomstandigheden

 

 


Dik Spekkink is sinds het eind van de jaren '80 van de vorige eeuw actief met advies op het gebied van kwaliteitszorg in de bouw. De nadruk ligt daarbij op het ontwerpproces en ontwerp- en adviesbureaus. In 1991 schreef hij samen met zijn toenmalige collega Maarten Wijk voor de BNA het boekje "Kwaliteitszorg voor Architecten". In 1993 volgde in opdracht van de ONRI van dezelfde auteurs de publicatie "Kwaliteitszorg voor Raadgevende Ingenieurs, Leidraad voor de invoering van het ONRI Kwaliteitssysteem". Intussen bleef het inzicht voortschrijden en in 1995 schreef Spekkink voor BNA een volledig vernieuwde versie van "Kwaliteitszorg voor Architecten". Sindsdien begeleidde en begeleidt hij diverse architecten- en ingenieursbureaus bij de invoering van kwaliteitssystemen en ISO 9000-certificering. De stelregel (en uitdaging!) is daarbij steeds:

"Als het leveren van creativiteit tot je kernactiviteiten behoort, moet je kwaliteitssysteem die creativiteit ondersteunen en nóóit belemmeren."

In de loop van de tijd is in Spekkink's adviespraktijk een even simpele als effectieve methodiek ontstaan voor de opbouw van kwaliteitssystemen in architecten- en ingenieursbureaus. De methodiek is toepasbaar voor grote, maar ook voor heel kleine bureaus. In 2004 hebben 14 kleine ONRI-bureaus (van 1 tot 10 medewerkers) de methodiek met succes toegepast in een gezamenlijke actie om ISO 9001 certificaten te verkrijgen (ONRI stelt het hebben van zo'n certificaat sinds 2004 als voorwaarde voor het lidmaatschap). Zie verder ook Projecten kwaliteitsmanagement.

Image2

Image1
Naast adviesopdrachten voert Spekkink C&R onderzoeksopdrachten uit op het gebied van kwaliteitsmanagement, zoals beleidsondersteunend onderzoek, klanttevredenheidsonderzoek en marktonderzoek. Een lijst van projecten is te vinden onder Projecten kwaliteitsmanagementImage1